ασπρη σαλτσα για χοιρινο

«Σε αντίθεση με τους Μπλανσάρ και Λέι (2013, 2014), δεν βρίσκουμε στοιχεία που να στοιχειοθετούν την υπόθεση ότι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές ήταν σημαντικά υψηλότεροι από 1 κατά τη διάρκεια της κρίσης», σημειώνεται στην έκθεση της ΕΚΤ.


ασπρη σαλτσα για χοιρινο

αδριανός βάσος

Για όσους δεν το γνωρίζουν πολλαπλασιαστής είναι ο παράγοντας που δείχνει πόσες φορές μεγεθύνεται σε όλη την οικονομία μία μεταβολή στις δημόσιες δαπάνες ή τους φόρους. Αν ο πολλαπλασιαστής είναι ίσος με 2, τότε περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ θα οδηγήσουν σε μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 2 δισ. ευρώ. Αν οι δημόσιες δαπάνες αυξηθούν κατά 100 εκατ. ευρώ και το ΑΕΠ αυξηθεί κατά 150 εκατ. ευρώ, τότε ο πολλαπλασιαστής είναι ίσος με 1,5. Αν μειωθούν οι δαπάνες κατά 50 εκατ. ευρώ και το ΑΕΠ μειωθεί κατά 60 εκατ. ευρώ τότε ο πολλαπλασιαστής είναι 1,20.


Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ και το ΔΝΤ υποστήριξαν προ πενταετίας πως το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα έφερε πολλαπλασιαστές πολύ υψηλότερους από αυτούς που εκτιμούσαν οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί. Έτσι, οι δανειστές εκτίμησαν πως ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής ήταν μικρότερος του πραγματικού, με αποτέλεσμα να υποεκτιμήσουν το μέγεθος της ύφεσης. Αν είχε χρησιμοποιηθεί ο ορθός πολλαπλασιαστής από την αρχή του προγράμματος θα είχε γίνει σαφές ότι χρειαζόμαστε μακρύτερη περίοδο προσαρμογής και διαγραφή χρέους.


Η ΕΚΤ με την έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα έρχεται να αμφισβητήσει τα ευρήματα του ΔΝΤ και ουσιαστικά να ξαναγράψει την ιστορία…


τηλεορασεισ oled

Σχόλια